Steensoorten

Graniet

Granieten hebben een regelmatig uiterlijk. Granietsoorten zijn sterk, kunnen veel druk opvangen en zijn minder gevoelig voor kras- en vlekvorming dan andere steensoorten. Graniet is uitermate geschikt als aanrechtblad of voor buitentoepassingen. Ook vloeren gaan langer mee, vanwege de lage slijtage. In een gepolijst oppervlak komen de glans en kleur van het product mooi naar boven. Wij hebben onder het kopje graniet alle granietachtige geplaatst. Er bevinden hier ook veel gabbro´s of gneisachtige. Dit zijn geen granietsoorten, echter bevatten veel dezelfde eigenschappen en zijn dicht verwant met de ´echte´ granieten. Bekijk de Granieten steensoorten.

Marmer

Marmer staat bekend om zijn warme uiterlijk en zachte uitstraling. Mooie aders en warme vleugen bepalen het uiterlijk van marmersoorten. Marmer is niet zo sterk en krasvast als bijvoorbeeld graniet. Marmersoorten zijn vaak wit of grijs. Er zijn ook rode of roze marmersoorten te leveren. Marmer wordt vooral toegepast voor de esthetische functie bij bijvoorbeeld vensterbanken of openhaard schouwen. Voor een aanrechtblad adviseren wij andere steensoorten, dit i.v.m. de kras- en vlek gevoeligheid. Voor binnenvloeren is marmer wel geschikt, echter ontstaan er wel ´loopvlakken´ bij veel gebruikte vloeren. Dit kan ook als charme gezien worden. Bekijk de Marmeren steensoorten.

Kalksteen

Kalksteen is een heel ruim begrip. Hierin komen steensoorten voor, die veel verkocht worden als zijnde een marmersoort. Hoofdbestanddeel van Kalksteen is uiteraard kalk en dus reageren deze steensoorten op zuren en vetten. Hierdoor moeten deze steensoorten goed geïmpregneerd worden alvorens ze als bijvoorbeeld een aanrechtblad gebruikt kunnen worden. Kalksteen wordt vaak verward met Zandsteen. Wij mogen geen zandsteen verwerken, wel kalksteen. Belgisch Hardsteen is de meest verkochte kalksteen in ons bedrijf. Hiervan worden veel dorpels, vensterbanken en aanrechtbladen verkocht. Er is veel variatie in kalksteen en ook de kleuren verschillen erg. Van zwart tot rood en van geel tot groen. Kalksteen is goed
te verwerken en wordt ook veel gebruikt voor restauratie werken.
Bekijk de Kalkstenen steensoorten.

Splijtsteen

Hieronder vallen alle steensoorten die op natuurlijke wijze gespleten worden, of hieraan verwant zijn. De oppervlakten van deze steensoorten zijn dan ook ruw. Ideaal voor antislip in bijvoorbeeld vloeren of treden. Kwartsiet en Leisteen zijn de bekendste splijtstenen. Uiteraard kunnen splijtstenen ook gezoet of gepolijst worden, echter verliezen ze dan vaak hun uitstraling. Splijtstenen zijn krasvast en eenvoudig in onderhoud. De meeste splijtstenen zijn uitermate geschikt voor veel gebruikte vloeren bijvoorbeeld in scholen en kantoren. Verder worden splijtsteenvloeren veel als scherven in bijvoorbeeld zwembaden gebruikt. Bekijk de Splijtstenen steensoorten.