Toepassingen

Gedenkstenen

Gedenktekens werden al ver in de oudheid gebruikt om persoonlijke gevoelens en herinneringen aan mensen of gebeurtenissen vast te leggen. Zwerfkeien zijn hiervan het oudste voorbeeld, denk aan de hunebedden in ons land. Opvallend is dat het gebruik van zwerfkeien ook tegenwoordig weer worden toegepast op begraafplaatsen. Een steen in zijn oervorm straalt nog altijd rust en zekerheid uit, en is in harmonie met de natuur.

Op een bijzondere wijze worden al eeuwenlang onze gevoelens vastgelegd door de steenhouwer. Te denken valt aan de zogenaamde1ste stenen bij een gebouwoplevering, de stenen naamplaat, een familiewapen maar ook een steen met tekst onder een kunstwerk. Gedenkstenen ter nagedachtenis aan personen zijn echter zeer veelvuldig toegepast. De term grafmonumenten wordt hiervoor ook gebruikt.

Ook tegenwoordig valt de eerste keuze bij grafmonumenten op natuursteen, al dan niet in combinatie met metaal of glas. Natuursteen geeft de mogelijkheid om op duurzame wijze respect te tonen. De belangrijkste toepassingen zijn:
- Grafstenen (staand en/of liggend)
- Letterplaat (de afdekking in een urnenwand)
- Urnamenten (grafsteen op een begraven urn)Natuursteensoort

De keuze van een natuursteensoort hangt vooral af van de gewenste uitstraling. U kunt kiezen uit talloze soorten qua kleur, structuur, vorm en afwerking. Er zijn vele soorten mogelijk, zoals Graniet of kalksteen. Afhankelijk van de natuursteen verschilt het uiterlijk van homogeen tot geaderd/bont gekleurd. Natuursteen is er in veel verschillende kleuren, zoals: natuurlijk wit, crème, geel, oranje, rood, groen, bruin tot diep zwart. Blauw is zeldzaam in de natuur, maar zelfs dit is mogelijk. Veel voorkomende natuursteensoorten voor gedenkstenen zijn: Balmoral, Labrador blue, zwart graniet en Impala.
Er zijn steensoorten welke er ook na jaren nog als nieuw uitzien. Kalksteenhoudende soorten zien er met de jaren doorleefder uit, door afname van glans of kleur.Ontwerp

Omdat het niet eenvoudig is de juiste keuze te maken is het belangrijk dat hiervoor de tijd genomen wordt. U kunt keuze's maken in liggende- of staande stenen, of combinaties hiervan in talloze uitvoeringen en afmetingen. Ook glad polijsten of ruw bewerken van de steen is mogelijk in vele uitvoeringen en combinaties van afwerkingen. Vanzelfsprekend kunnen door u gewenste teksten of symbolen worden aangebracht door middel van uithakken, frezen of zandstralen in de steen. Dit kan geaccentueerd worden door een kleur of zelfs met bladgoud.
Ook het aanbrengen van losse letters of figuraties in brons of edelmetalen op de steen is een stijlvolle mogelijkheid persoonlijke gevoelens vast te leggen. Tenslotte zijn ook combinaties mogelijk van steen met glas, hout of metalen, uw wensen zijn hierin maatgevend. Wel dient u rekening te houden met de verschillende materiaal-en vormeisen op begraafplaatsen, of op gedeelten van een begraafplaats.Materiaal- en vormeisen

In het begraafplaatsreglement worden eisen gesteld aan de vorm van het gedenkteken en vaak ook aan het te gebruiken materiaal. De eisen kunnen per begraafplaats en per graf(veld) sterk verschillen. Gedenkstenen op eigen graven (graven met een uitsluitend recht als bedoeld in artikel 28 Wet op de lijkbezorging) bestaan meestal uit een staande en/of liggende band of steen. Bij huurgraven (graven zonder uitsluitend recht) en afdekkingen bij urnenmuren zijn slechts kleine gedenkplaatjes toegestaan, al dan niet schuin opgesteld.
De maximale afmetingen van gedenkstenen liggen meestal vast, en er zijn zelfs begraafplaatsen waar het model is voorgeschreven. Voor het plaatsen van een gedenksteen is altijd een gemeentelijke plaatsingsvergunning benodigd.
Ons bedrijf heeft een gedenkstenenspecialist, zijn naam is M.G. van der Most. Met hem kunt u alles bespreken.

Voor enkele voorbeelden, zie werken.