Toepassingen

Meubilair

Van ouds her wordt straatmeubilair vaak van natuursteen gemaakt omdat het gewicht en het robuuste karakter van steen hierbij zeer functioneel zijn. Straat meubilair dient tevens als sierelement, daar natuursteen ook uitstekend kan worden vormgegeven. Denk ook aan straatversiering in de vorm van fonteinen en plantenbakken, en aan functionele zaken als trottoirbanden en verkeersgeleiders in talloze vormen ( bollen, stoeppalen, blokken, enzovoorts.)
Buiten op straat, maar ook in particuliere tuinen is natuursteen meubilair terug te vinden in de vorm van tuinbanken en tafels. Voor binnengebruik is meubilair in natuursteen ook mogelijk. Denk aan tafels, zitelementen, piëdestallen, wastafels, badomrandingen of zelfs massieve badkuipen.Natuursteensoort

De keuze van een natuursteensoort hangt af vooral af van de gewenste uitstraling. U kunt kiezen uit talloze soorten qua kleur, structuur en uiterlijk. Er zijn vele soorten geschikt, zoals graniet, marmer en kalksteen. Afhankelijk van de natuursteen verschilt het uiterlijk van homogeen tot geaderd/bont gekleurd. Natuursteen is er in veel verschillende kleuren, zoals: natuurlijk wit, crème, geel, oranje, rood, groen, bruin tot diep zwart.
Bij een buitentoepassing is voornamelijk de vorst- en weersbestendigheid van de natuursteensoort van belang. Ook de vervuiling en reinigbaarheid van de horizontale delen is een punt van aandacht bij de steenkeuze en de afwerking. Als duurzame keuze heeft graniet voor straatmeubilair de voorkeur.Ontwerp

Er zijn veel verschillende oppervlaktebewerkingen mogelijk. Niet elke natuursteen is echter met elke oppervlakteafwerking leverbaar of geschikt voor meubilair. De afmetingen van meubilair kunnen worden aangepast aan uw wensen maar blijven afhankelijk van de technische eigenschappen van de steen en het economisch verzagen van de blokken. Voor het maken van een afgewogen keuze is specifieke productinformatie nodig.

Voor enkele voorbeelden, zie werken.