Toepassingen

Vloeren, terrassen en trappen

Het oudste voorbeeld van een natuursteen vloer vinden we in de grotwoningen van de primitieve mens, al was er toen nog geen keuze. Via de Egyptenaren en de Romeinen (zelfs toen al met vloerverwarming) is de toepassing van steen op de vloer altijd gebleven.
Er zijn vele mogelijkheden met natuursteenvloeren, terrassen en trapbekleding door het aanbod van talloze natuursteensoorten en hun verschillen in kleur- en structuur, oppervlakte bewerkingen en tegelmaten. Door de legrichting van tegels of door verschil in tegelmaten te veranderen wordt een hal, gang of kamer anders geaccentueerd. Met afwijkende tegels kunnen functionele of juist creatieve accenten worden toegevoegd. Een combinatie van natuursteen met tapijt of hout is ook uitstekend mogelijk. Door een trap te bekleden in hetzelfde materiaal als de vloer wordt een eenheid gecreëerd, en door de oppervlakte anders af te werken kunnen subtiele contrasten worden bereikt.Natuursteensoort

Bij iedere vloer, terras of trap kan een natuursteensoort worden gevonden met de gewenste kleur en oppervlaktebewerking die voldoet aan uw wensen. Er zijn vele soorten geschikt, zoals graniet, marmer, kalksteen of splijtsteen. Afhankelijk van de natuursteen verschilt het uiterlijk van homogeen tot geaderd/bont gekleurd. Natuursteen is er in veel verschillende kleuren, zoals: natuurlijk wit, crème, geel, oranje, rood, groen, bruin tot diep zwart. Blauw is zeldzaam in de natuur, maar zelfs dit is mogelijk.
De keuze van een natuursteensoort hangt vooral af van de eisen die aan de vloer worden gesteld. Afslijting, oppervlaktebewerking, reinigbaarheid en antislip zijn belangrijke eisen welke aan een vloer of trap gesteld kunnen worden, en de keuze voor een binnen- of buitensituatie. Veel steensoorten zijn geschikt voor buitengebruik. Er zijn echter soorten die niet vorstbestendig zijn, ook verliezen sommige stenen hun kleur of glans.
Vooral de kalkstenen en de marmers staan hierom bekend.Afwerking oppervlak

Er zijn veel verschillende oppervlaktebewerkingen geschikt voor vloeren, zoals: gezoet, gepolijst, geschuurd, gestraald, antiek gemaakt, gebouchardeerd, gevlamd en natuurlijk gespleten (breukruw). Niet elke natuursteen is echter met elke oppervlaktebewerking leverbaar of geschikt voor de toepassing. Vloeren zijn ook in het werk nog aanvullend af te werken, ten bate van renovatie of antislip voorzieningen.
Een glanzende marmer vloer wordt sneller dof en vraagt meer onderhoud dan eenzelfde vloer in graniet. Een dof gelopen vloer heeft vaak wel weer zijn eigen charme, denk maar aan oude gebouwen waar de natuurstenen vloer nog steeds mooi in ligt. Een dof gelopen vloer is overigens vaak weer te renoveren, waardoor deze weer lang meekan. Een mat afgewerkte donkere steen vertoont snel donkere plekken door water, vet of vervuiling. Bescherming is hierbij sterk aan te bevelen.
Het voorkomen van uitglijden is een belangrijke eis bij buitentoepassingen. Ruwe vloeren zijn hierbij aan te raden, denk aan een gebrande of gebouchardeerde graniet, of breukruwe leisteen of splijtsteen.Afmetingen

In de natuursteenbranche wordt met een brede range aan standaard afmetingen gewerkt. Er zijn vierkante- en rechthoekige tegels, en banen (gelijke breedte bij een wisselende lengte).
Maar niet elke natuursteen is in elke standaard tegelmaat leverbaar. Vanzelfsprekend kunnen (afwijkende) vloertegels op maat worden gezaagd. Vloertegels zijn veelal niet afgeschuind (afgebot) aan de randen, dit in tegenstelling tot wandtegels. De tegeldikte is afhankelijk van de vloerconstructie, de montage, de afwerking van het oppervlak en de afmeting van de tegel. De dikte is minimaal 10 mm voor op dikte gefreesde (gekalibreerde) vloertegels, maar de standaarddikte is 15 à 20 mm. Leistenen en splijtsteenen hebben veelal een variërende dikte van 8-25 mm, of een gelijkmatige dikte als ze zijn gekalibreerd. Traptreden en stootborden worden veelal na inmeting of volgens tekening op maat gezaagd uit vrijemaat platen in de werkplaats van ons bedrijf.Ontwerp

Het bekleden van een vloer en trap met natuursteentegels of treden kan worden uitgevoerd door middel van tegels, banen of grotere platen. Vloertegels zijn in de regel scherp gezaagd en niet afgebot zoals bij de wandtegels. Vloertegels voor het exterieur worden vaak met grotere tegels of platen uitgevoerd. Boven de 600 x 600 mm wordt het aanbrengen wel steeds arbeidsintensiever, en neemt ook de dikte van de platen vaak toe om de vereiste sterkte te garanderen. Ook ontstaat meer zaagverlies bij grote tegels.
Natuursteen is prima te combineren met vloerverwarming, mits de juiste steen en een vloerpatroon met geschikte tegelafmetingen wordt gekozen.
De vloeropbouw is echter wel aan enkele eisen gebonden. In vloeren en trappen kunnen fraaie vloerpatronen worden gemaakt, door te variëren met de tegelafmetingen (om en om stroken en vierkante tegels, Romaans verband, etc.) maar ook verschillende natuursteensoorten zijn prima te combineren in één vloer. Een natuursteenvloer is pas echt af als ook natuursteen plinten worden toegepast. Uitvoering is mogelijk in hetzelfde vloermateriaal of in een afwijkende kleur of type.
Onder trapbekleding worden de traptreden en de stootborden gerekend, aangevuld met trapplinten of driehoekige wandbekledingsplaatjes, harpstukken genaamd. Ze worden voor het plaatsen voorzien van alle benodigde oppervlakte- en kantbewerkingen en uitkepingen. Een trapbekleding met losse tegels blijft natuurlijk ook mogelijk. Traptreden op stijve, stalen trappen zijn onder voorwaarden ook mogelijk. Vrijdragende traptreden zijn zonder versterking (wapening) niet raadzaam, buiten de steensoort Serpentino die grote trek- en druk krachten kan opvangen.
Vanzelfsprekend kunnen aanrechtbladen, vensterbanken of schouwen in gelijkende, bijpassende of contrasterende natuursteen met de vloer worden uitgevoerd. Omdat elk stuk steen, hetzij tegel, plaat of blok uniek is, is het niet mogelijk om exact dezelfde steenstructuur en kleur voor zowel de vloer, plint als aanrechtblad te gebruiken. Voor enkele fraaie voorbeelden van een aantal van de door ons gelegde vloeren, zie werken.